Tervetuloa!

Tervetuloa!

Tervetuloa Vaasan, seudun ja Merenkurkun saariston uudelle sivustolle! Tämä on sivuston kehitysversio, jonka sisältöjä täydennetään. Mitä mieltä olet sivustosta?

Ohita valikko
Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Merikotka on Merenkurkun kuningas.

Saaristoluonnon lumo

Maankohoaminen paljastaa jatkuvasti uutta, valloitusta odottavaa elintilaa. Onko merestä kohonneilla luodoilla ensimmäisenä piikikäs tyrnimarjapensas vaiko jokin lintu?

Kasvillisuus paljastaa maan iän

Kasvillisuus seuraa merestä kohoavaa maata, ja voitkin tutkia maankohoamismetsiä melkein missä tahansa maailmanperintöalueella. Rannassa on niittyjä, joita seuraavat tyrnipensaat, pajut ja lepät. Kauempana rannasta kasvavat koivut, pihlajat ja haavat. Kun maasto on ollut tarpeeksi kauan merenpinnan yläpuolella, kuuset alkavat kasvaa. Maankohoamismetsien maaperä paljastui merenpohjan alta enintään 1000 vuotta sitten.

Merenkurkun laguunit

Fladat ja kluuvit, maankohoamisrannikon ainutlaatuiset laguunit, ovat Merenkurkun alueelle luonteenomaisia. Flada on umpeutumassa oleva merenlahti, jolla on edelleen yhteys mereen, mutta sen vesi on jo alkanut muuttua makeammaksi. Kluuvijärviksi kutsutaan jo lähes järveksi kuroutuneita lahtia, jonne merivettä pääsee enää vain kovalla tuulella tai merenpinnan ollessa korkealla. Meriyhteyden kadotessa kokonaan syntyy sisäjärvi.

Fladat ja kluuvijärvet ovat kuin paratiisin laguuneja.

Sukellus pinnan alle

Rannalta katsoessa ei uskoisi, miten lumoava maisema fladojen pinnan alla odottaa. Vedenalaisissa viidakoissa hapsi- ja ahvenvidat sekä ärviät kurottelevat kohti auringonsäteitä. Niiden lomassa uiskentelee ahvenia, särkiä, haukia ja säynäviä.

Särkiä ja ahvenia purossa

Lintujen valtakunta

Merenkurkun saariston äänimaisema hiljenee oikeastaan vain talveksi. Alueen linnusto on runsas, rikas ja äänekäs. Merenkurkussa tavataan reilut kolmeasataa eri lintulajia, joista noin puolet on alueella säännöllisesti pesivää. Ei siis ihme, että kapea Merenkurkku on myös lintuharrastajien paratiisi. Monet saaret sijaitsevat linnustonsuojelualueella ja ovat merkittäviä pesimäpaikkoja myös monille uhanalaisille lajeille.

Pilkkasiipi