Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Kuntsin modernin taiteen museo

    Hietasaarenkatu 1, 65100 Vaasa

    kesäinen kuva Kuntsin rannasta

    Lyhyen kävelymatkan päässä Vaasan torilta, kauniilla paikalla meren ääressä Sisäsatamassa sijaitsee Kuntsin modernin taiteen museo. Nimensä museo on saanut taiteenkeräilijä, konsuli Simo Kuntsin (1913–1984) mukaan, jonka perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista Suomessa. Lahjoitukset – kuten Lars Swanljungin (s. 1944) nykytaiteen kokoelma – vahvistavat Vaasan merkitystä taidekaupunkina.

    Museon näyttelytoiminta perustuu vaihtuviin modernin ja nykytaiteen näyttelyihin sekä omia kokoelmia esitteleviin näyttelyihin. Kuntsin näyttelyt syväluotaavat nykytaiteen ilmiöitä ja ajankohtaisia teemoja tarjoten aineksia identiteettien rakentamiseen ja aikamme ilmiöiden ymmärtämisen.

    Kuntsin tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen. Kuntsilla järjestetään erityisesti poikkitaiteellisia esityksiä ja tapahtumia yhteistyössä kolmannen sektorin ja yleisöryhmien kanssa.

    +358 40 183 0440

    kuntsi.info@vaasa.fi

    https://vaasankaupunginmuseot.fi/kuntsi/museo/kuntsin-modernin-taiteen-museo/

    Facebook

  • Pohjanmaan museo

    Museokatu 3, Vaasa

    Pohjanmaan Museo

    Tutustu Vaasan alueen historiaan sekä Merenkurkun luontoon ja maailmanperintöön kaupunkihistoriallisessa ja luonnontieteellisessä museon perusnäyttelyissä.

    Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Vaasan torilta. Museo perustettiin vuonna 1895 ja se toimii Vaasan kaupungin historiallisena museona, sekä Pohjanmaan luonnontieteellisenä museona. Museon keskeisiä toiminta-alueita ovat kulttuurihistoria, taide ja luonnontiede.

    Esillä on kolme kokoelmiin perustuvaa pitkäkestoista näyttelyä. Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä. Vaasa 400 kertoo Vaasan kaupungin historiasta, kaupungin perustamisesta aina 1920-luvulle asti. Näyttelyssä on esillä myös Pohjanmaan alueen rikasta kansantaidetta ja saaristokulttuuria. Hedmanin kerroksessa on esillä suomalaista- ja ulkomaista hopeaa, keramiikkaa, antiikkiesineitä ja kuvataidetta. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain 3-5 vaihtuvaa näyttelyä.  

    +358 6 325 3800

    museoinfo@vaasa.fi

    https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/pohjanmaan-museo/

    Facebook

  • Tikanojan taidekoti

    Hovioikeudenpuistikko 4, Vaasa

    Tikanojan taidekoti on Vaasan keskustassa sijaitseva taidemuseo. Taidekodissa järjestetään kotimaisen ja ulkomaisen vanhan taiteen näyttelyitä, kulttuurihistoriallisia teemanäyttelyitä sekä vaihtuvia näyttelyitä omista kokoelmista.

    Pedagoginen ote ja näyttelyihin liittyvä museopedagoginen toiminta on Tikanojalla tärkeässä asemassa. Tikanojan taidekoti on elävä taidemuseo, joka tarjoaa myös poikkitaiteellista toimintaa.

    Tikanojan taidekoti syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877-1964) rakkaudesta taiteeseen. Tikanojan taidekodin kokoelma käsittää upean ja Suomen oloissa sangen harvinaisen ulkomaisen taiteen kokoelman, jonka pääpaino on ranskalaisessa 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteessa.

    +358 40 182 8702

    museoinfo@vaasa.fi

    https://vaasankaupunginmuseot.fi/tikanoja/museo/tikanojan-taidekoti/

    Facebook

  • Vanhan Vaasan museo

    Kauppiaankatu 10, Vaasa

    Vanhan Vaasan museo

    Vanhan Vaasan museo sijaitsee Wasastjernan talossa, Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Museossa voi tutustua Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi suurimman osan silloisesta Vaasan kaupungista.

    Museon lipunmyynnin yhteydessä on myynnissä pieni valikoima kortteja, historiasta kertovia museokauppatuotteita sekä kirjoja. Ensimmäisen kerroksen holvattuun varastotilaan on sisustettu kahvila Falanderin kellari, jossa voi kesäaikaan nauttia kahvista, teestä ja virvokkeista.

    +358 6 325 3800

    museoinfo@vaasa.fi

    https://vaasankaupunginmuseot.fi/vanhan-vaasan-museo/

    Facebook

  • Vaasan taidehalli

    Senaatinkatu 1, Vaasa

    vaasan taidehalli

    Vaasan taidehalli on Vaasan kaupungintalon ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva vaihtuvien näyttelyiden tila. Taidehalliin on vapaa pääsy ja sinne on helppo piipahtaa ydinkeskustassa liikkuessa. Taidehallin aulassa on myynnissä pieni valikoima kirjoja, kortteja ja museokauppatuotteita.

    Vaasan taidehallissa järjestetään vuosittain 6-7 näyttelyä, jotka esittelevät uusia taidemuotoja tai kokeilevaa taidetta, visuaalisen kulttuurin rajapintoja, muotoilua, arkkitehtuuria sekä ajankohtaisia kulttuurisia ilmiöitä. Vaasan kaupungin museoiden kokoelmiin perustuvissa näyttelyissä keskiössä ovat vaasalaista kulttuuria esittelevät ja vaasalaista kaupunki-identiteettiä rakentavat ja vahvistavat teemat.

    Vaasan taidehallin yhteydessä toimii Valokuvagalleria Ibis.

    +358 40 182 3839

    museoinfo@vaasa.fi

    https://vaasankaupunginmuseot.fi/vaasan-taidehalli/museo/vaasan-taidehalli/

    Facebook

  • Ateljé Torni

    Pitkäkatu 66, Vaasa

    Ateljé Torni

    Ateljé Torni on Vaasan Taidekerhon ylläpitämä taidegalleria, joka on toiminnut vuodesta 2006 lähtien. Uniikki galleria sijaitsee kauniin vanhan rakennuksen toisessa kerroksessa ja pitää sisällään kolme valoisaa näyttelyhuonetta.

    Näyttelytilojen lisäksi Tornista löytyy ateljé, jossa Taidekerho järjestää erilaisia taidekursseja, sekä tunnelmallinen kahvihuone Café Torni, jossa voi nauttia kahvihetkestä taiteen ympäröimänä.

    Tornissa tapahtuu ympäri vuoden erilaisia taidenäyttelyä, taidekursseja ja taitelijavierailua. Näyttelyt galleriassa vaihtuvat kolmen viikon välein ja tilat on varattu usein jo vuodeksi eteenpäin.

    Gallerian voi vuokrata jokainen taiteilija ja taideharrastaja omaa näyttelyään varten. Gallerian ollessa suljettu, tiloja voi vuokrata myös esimerkiksi perhejuhlien viettopaikaksi.

    +358 44 911 2725

    torniart@gmail.com

    https://vaasantaidekerho.com/

    Facebook

  • Bergön kotiseutumuseo

    Hamnfladavägen 36a, Malax

    Lukkarintila (Klockargården) rakennettiin vuonna 1856 virka-asunnoksi kylän silloiselle lukkarille Johan Erik Munchille.
    Talo lahjoitettiin vastaperustetulle Bergön muinaismuistoyhdistykselle 7 elokuuta 1942. Lukkarintila on sen jälkeen toiminut kotiseutumuseona ja on Bergö muinaismuistoyhdistyksen hoidossa.

    +358 400 165 685

    pererik.berglund@netikka.fi

    http://www.bergo.hembygd.fi/suomeksi/

  • Black Wall Gallery

    Korsholmanpuistikko 6, Vaasa

    Black Wall Gallery
  • Bragen ulkomuseo

    Hietalahdenpuisto, 65100

    Bragegården

    Luonnonkauniissa ympäristössä, kävelymatkan päässä Vaasan keskustasta, sijaitsee Bragen ulkomuseo.

    Museo koostuu mielenkiintoisesta kokonaisuudesta talonpoikaisrakennuksia ja sisustuksia 1800-luvun ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Museon pysyviin näyttelyihin kuuluu morsiustupa (Lapväärtti), tyttöjen luhti värikkäine tekstiileineen sekä hylkeenpyyntimuseo. Alueella on jatulintarha.

    +358 44 012 7166

    info@vasabrage.fi

    https://vasabrage.fi/suomi/

    Facebook

  • Brinkenin kotiseutumuseo

    Museotie 13, 66100 Maalahti

    Brinkenin museo

    Orrengårdenintalo (1879) ulkorakennuksineen muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden: talon kaikki esineet ja työkalut ovat alkuperäisessä ympäristössään.

    Taloon kuuluu myös iso kukkapuutarha, nyt entistetty kuten se oli 1930-luvulla. Muut rakennukset (20 kpl) on siirretty alueelle.

    +358 50 036 2278

    gustav.smulter@pp.malax.fi

    http://museum.malax.fi/

    Facebook

  • Granösundin saaristolaismuseo

    Bulleråsvägen 320, Korsholm

    Granösundin saaristolaismuseo on ulkomuseo Södra Vallgrundissa, Mustasaaressa, joka kuuluu Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle.
    Saaristolaismuseo tarjoa kävijälle elämyksiä saaristolaiselämästä ajalta, jolloin suurin osa väestöstä elätti itsensä hylkeenpyynnillä, kalastuksella, käsitöillä ja maanviljelyksellä. Alueella on esim. kalastussauna, navetta, suolatalo ja hylkeenpyyntitalo.
    Vuonna 1970 perustettua museota hoitaa Raippaluodon kotiseutuyhdistys. Museo on auki kesäisin.

    +358 44 726 5165

    replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

    http://www.granosund.hembygd.fi/

    Facebook

  • Hannan tupa, Västervik kotiseutumuseo

    Västervikintie 288 (Pysäköinti, Kylätuvantie 11), Vaasa

    Talo rakennettiin 1897-98 ja on on saanut nimensä pesijätär Johanna Gäddan mukaan. Hän asui talossa mennessään naimisiin Söderuddenista kotoisin olevan Alfred Gäddan kanssa. Johannan vanhemmilla (Karl-Johan Carlsson-Ehn ja Johanna Abrahamintytär Lithén) oli oma talo samalla pihamaalla. Talon kellarikuopan ja kivijalan jäännökset sekä kiviaitaa voi vieläkin nähdä. Tontti on korkea ja kauniilla paikalla ja pihan kaivo oli aikoinaan yksi kylän parhaista.

    Hannan ja hänen pojansa Anselmin kuoleman jälkeen Gerby-Västervikin kotiseutuyhdistys sai talon haltuunsa ja vuokrasi tontin. Tupa kunnostettiin ja nykyään se toimii yhdistyksen kotiseutumuseona.

    Vuodesta 1989 Hannaa on juhlittu Johannanpäivänä 21. heinäkuuta liputuksella. Lisäksi tuvalla on järjestetty ohjelmaa.

    Tupa on kaikkien käytettävissä. Tuvan käytöstä voit kysellä kotiseutuyhdistyksestä.

    +358 40 768 9994

    gerby.vastervik@gmail.com

    https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/

    Facebook

  • Harrströmin kalasatama

    Sjötået 45, Korsnäs

    Harrströmin kalasatamassa, jossa oli aikoinaan vilinää ja vilskettä. Kahden sadan metrin pituisen luonnonsataman ympärillä on paljon vanhempia ja uudempia venevajoja. Läheisyydessä sijaitsee kalastajatorppa, joka esittelee kalastajaperheen elämää 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella. Kahdessa venevajassa on vanhoja veneitä ja moottoreita näytteillä. Lisäksi voit nauttia sataman kauniista näkymästä.

    http://www.harrstrom.fi

    Facebook

  • Hägglundin valokuvamuseo

    Lotlaxvägen 9, Vöyri

    Hägglundin valokuvamuseo

    Hägglundin valokuvamuseo avattiin vuonna 2000, ja se rakentuu valokuvaaja Erik Hägglundin valokuvaamon ympärille. Laaja kamerakokoelma ja valokuvaamon välineet kertovat valokuvauksen historiasta 1910-luvulta nykypäivään asti.

    Rökiöläinen Erik Hägglund oli kiinnostunut taiteista jo nuorena, ja hän matkusti Ruotsiin työskennelläkseen maalarin oppipoikana. Siellä hän sai töitä valokuvaamosta ja hänen kiinnostuksensa valokuvaamiseen heräsi. Palattuaan kotiseudulleen hän perusti oman vaatimattoman valokuvaamon lautavajaan vuonna 1910. Hän rakensi ensimmäisen ateljeekameransa itse ja myös maalasi kuvaustaustan itse. Molemmat ovat näytteillä museoon rakennetussa ateljeen kopiossa.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/13-hagglundin-valokuvamuseo

  • Isonkyrön asemiesmuseo

    Lukkarinmäentie 1, Isokyrö

    isonkyrön asemiesmuseo

    Isonkyrön asemiesmuseossa on esineitä ja tarinoita Suomen kaikista sodista. Museon erikoisuutena on tykkipuisto, jossa on esillä yhdeksän erilaista tykkiä.

    Asemiesmuseossa pääsee esineiden ja opastuksen avulla tutustumaan nuijasotaan, hakkapeliittoihin, karoliineihin, Suomen sotaan 1808-1809, ensimmäiseen maailmansotaan, sisällissotaan 1918 ja toiseen maailmansotaan 1939-1945. Vitriineissä on esillä sotilaiden univormuja ja kypäriä, kiväärejä ja muita tarvikkeita. Museossa näkee nuijasodan aikaisten miesten asusteita, ruotusotilaan vaimoineen, vänrikin univormun vuodelta 1918, everstiluutnantin juhlaunivormun sekä toisen maailmansodan lottapuvun.

    Museon helmiin kuuluu puisto, jossa on yhdeksän erilaista nykyajan tykkiä. Täällä on esimerkiksi jalkaväen tykki vuodelta 1936, kenttätykki vuodelta 1938 ja muita tykkejä Venäjältä, Suomesta, Sveitsistä ja Ruotsista. Venäläinen, hevosten vetämä kenttätykki vuodelta 1902 on puiston vanhimpia aseita. Tykit eivät enää ole käyttökunnossa, sillä ne on tehty vaarattomiksi.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/70-isonkyron-asemiesmuseo

  • Isonkyrön kotiseutumuseo

    Museotie 163, Isokyrö

    Isonkyron Kotiseutumuseo

    Museoalueen tunnusmerkkinä on kaksi perinteellistä puolitoista-kerroksista pohjalaistaloa, jotka on ryhmitetty vanhan sukupihatyylin mukaan talousrakennusten kanssa. Päärakennus, Piuholan talo, on vuodelta 1768.

    Museoalueella on 12 rakennusta, esim. 1700-luvun luttirati, jossa on pihapiirin aiemmin ainoa portti ja sisäänkäynti, pärekattoinen 1800-luvun aitta. Ylistarosta alueelle siirretty tuulimylly vuodelta 1863, talli, paja, sauna, liiteri syytinkitupa (paapantupa), aitta vuodelta 1785, riihi ja viljamakasiini.

    +358 6 471 3084, +358 400 947 275

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/levaluhdan-vesikalmisto/

  • Kimon Ruuki

    Bruksgatan 38, Kimo, Oravainen

    Kimon Ruuki - Kimo Bruk

    300n vuoden ruukihistoriaa – elävää tänään

    Kimon ruukissa voit:

    Osallistua tapahtumiin: erilaisia yleisötapahtumia, taontakursseja, taontapäivä, juhannussalon pystytys, ulkojumalanpalveluksia, moottoripyörä- ja veteraaniautotapaamisia, yhteislauluiltoja, kulttuuri-iltoja.

    Vierailla kauniilla ruukinalueella ja museossa: Kimon ruukin museo, taidegalleria, Café Einar, ruukinalue, Kyråboas, jatulintarha, luontopolkuja

    Järjestä oma tapahtumasi ruukissa: Einarin kahvilan vuokraaminen, Käden Talon vuokraaminen, museo ja taidegalleria, muita ruukin tiloja, oppaan tilaaminen

    +358 40 045 5080

    info@kimobruk.fi

    https://gaudiell.wixsite.com/kimonruuki

    Facebook

  • Klemetsgårdarna

    Kärklaxvägen 308, 66640 Maksamaa

    Klemetsgårdarna

    Tule ja ylläty monista jatkuvasti vaihtelevistä näyttelyistä! Käy esim. Itäisessä talossa, joka on 40-luvulta säilytetty koti. Taloissa on myös tekstiili- ja vanhojen moottoripyörien näyttely. Kävele viikinkipolkua pitkin ja näe vanhoja hautoja ja talonperustoja.

    1940-luvun tyyliin sisustetussa viihtyisässä ja vanhanaikaisessa kahvilassamme voit nauttia kupiliisen hyvää kahvia ja kotona leivottua kahvileipää. Viettele itsesi herkuilla, kuten rapeilla vohveleilla mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Kahvilassa on myös kotiteollisuusnurkka, josta varmasti löydät jotain kotiinvietävää.

    Meillä voit kokea ikimuistoisen yöpymisen Brita Härtullin syytinkituvassa joka on sisustettu 1800-luvun tyyliin.

    Tilauksesta otamme myös vastaan ryhmiä ympäri vuoden.

    +358 40 667 9879

    info@klemets.fi

    https://maxmo.sou.fi/fi/alku/

    Facebook

  • Korsnäsin kotiseutumuseo

    Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

    Korsnäsin Kotiseutumuseoon kuuluu talonpoikaistalo (Vanhan Pappilan entinen renkitupa), luhtirakennus, toimiva sepän paja, aitta, tuulimylly ja kolme kirkkotalia (hevosia varten kirkkojen pihoilla) sekä viljalainamakasiini kylätien toisella puolella.
    Museomme näyttelyissä voit kurkistaa entisaikojen korsnäslaiseen elämään.
    Erityiskohteitamme ovat Korsnäsin villapaita -näyttely ja Hylkeenpyyntinäyttely Talonpoikaistalossa. Esillä on myös erillisiä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.
    Näyttelytiloja ovat: Talonpoikaistalo, Luhtirakennus, Paja, Viljalainamakasiini.

    +358 50 351 9488

    christina.mannfolk@netikka.fi

    https://korsnas.hembygd.fi/suomeksi/

  • Korsnäsin Pappilamuseo

    Kyrkobyvägen 30, Korsnäs

    1830-luvulta peräisin oleva pappila on säilynyt sellaisena kuin se oli 1900-luvun alussa. Tyylikkäät huoneet on sisustettu ajalle ja pappiloille tyypillisin huonekaluin, ja puutarha luo puistomaista tunnelmaa.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/77-korsnasin-pappilamuseo