Tervetuloa!

Tervetuloa!

Tervetuloa Vaasan, seudun ja Merenkurkun saariston uudelle sivustolle! Tämä on sivuston kehitysversio, jonka sisältöjä täydennetään. Mitä mieltä olet sivustosta?

Ohita valikko

Kesätyöntekijät kertovat

Meillä työskentelee kesäisin satoja nuoria noin 60 eri työtehtävässä. Kesätyöntekijöiltämme vuosittain kerätty palaute on ollut positiivista: suurimman osan mielestä kesätyö kaupungilla on vastannut odotuksia ja ollut mielekästä. Kiitosta saavat myös mukavat työkaverit.

Kesätöissä oppii oma-aloitteisuutta ja ottamaan vastuuta. Uusien taitojen lisäksi työkokemus, palkka ja uudet verkostot ovat hyvä syy hakea kesätöihin. Mutta miksi kannattaa hakea kesätöihin Vaasan kaupungille? Lue kesätyöntekijöittemme kokemuksia alta.

Emilia, graafinen harjoittelija

Parasta kesätöissä: monipuolisuus ja työkaverit

Viime kesänä kesäsomettajana kaupungilla työkokemusta hankkinut Emilia Kovanen työskentelee nyt graafisena harjoittelijana. Tulevaisuudessa hän haaveilee armeijasta ja medianomi-opinnoista.

Nainen katselee julisteita painokoneen luona.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?

Halusin kokeilla jotain erilaista, mutta kuitenkin kerätä työkokemusta media-alalta. Työ vaikutti mielenkiintoiselta.

Mitä olet tehnyt?

Paljon esitteitä ja jonkin verran valokuvausta. Myös käyntikortteja ja kulkukortteja on tullut tehtyä.

Mikä on ollut parasta?

Parasta on kyllä ollut työn monipuolisuus ja tietenkin hyvät työkaverit.

Entä onko ollut jotain tylsää?

No varmaan ekat päivät. Silloin, kun tuli uuteen työympäristöön ja kaikki oli niin uutta ja jännittävää ja kun ei tuntenut ketään. Heti alkuun ei saanut tehdä mitään suurempaa, vaan joutui tyytymään kaikkiin pienempiin – ja ehkä vähän helpompiin hommiin.

Onko jokin yllättänyt?

Ehkä työn monipuolisuus. Tai tiesinhän mä, että täällä tehdään vaikka mitä, mutta silti yllätti, kuinka paljon täällä oikeasti tuotetaan juttuja ja materiaaleja. Myös aikataulut yllättivät: välillä on tosi kiire ja välillä ei ole kauheasti tekemistä, se vaihtelee.

Suositteletko, miksi?

Kyllä! Suosittelen graafisia palveluita työpaikkana erityisesti media-alaa opiskeleville, koska tämä on työympäristönä turvallinen, monipuolinen ja opettavainen, ja täällä oikeasti saa hyödyntää koulussa oppimaansa. Lisäksi olen oppinut paljon uutta kokeneilta graafikoilta ja painajilta.

Joona ja Emma, kesäartistit

Kesäartisteja ajaa intohimo musiikkiin ja esiintymiseen

Kesäartisteina toimiville Joona Keturille ja Emma Katajamäelle kesäartistiksi pääseminen oli unelmien täyttymys ja satsaus tulevaisuuteen. Nuoresta iästä huolimatta he molemmat ovat jo kokeneita ja lahjakkaita esiintyjiä, joilla on jalat maassa mutta katseet tulevaisuudessa.

Mies soittaa kitaraa ja nainen laulaa kadulla.

Miksi haitte kesätöihin meille?

Joona: Paikka vaikutti tosi mielenkiintoiselta ja olin kuullut aiemmin hyvä kokemuksia tutuilta.

Emma: Niin, aika lailla sama tarina.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Joona: Ollaan soitettu tietysti, eli enimmäkseen on ollut paljon kaikenlaisia pop-up -keikkoja ympäri Vaasaa.

Emma: Pari palvelutalokeikkaa oli juuri. Ja kun saadaan aika paljon itse päättää noista soittopaikoista, niin ollaan soitettu vähän sään ja fiiliksen mukaan ympäri Vaasaa.

Mikä on ollut parasta?

Joona: Se kun saa soittaa auringon paistaessa!

Emma: Minusta ihmisten ilahduttaminen on parasta!

Joona: Niin, ja sen kyllä huomaa, kun ne ilahtuvat.

Mikä on ollut tylsää?

Joona: Ehkä se, kun ei ole ollut kunnollista äänentoistoa ja yleisö ei ole kuullut kunnolla. Saadaan kuitenkin pian äänentoistolaitteet, niin sekin asia pitäisi ratketa!

Emma: Jep, komppaan tuossa Joonaa. Myös se on ollut välillä tylsää, jos on ollut vain vähän ihmisiä kuuntelemassa.

Onko jokin yllättänyt?

Joona: No ensinnäkin se, että aika kulkee niin nopeasti, kun soittaa. Ja se, kuinka paljon se soittaminen helpottuu sitten, kun vaan aloittaa soittamisen.

Emma: Se on yllättänyt, kuinka suoraan ihmiset antavat positiivista palautetta: on tullut valtavasti kaikenlaisia kehuja. Myös se, että ei se soittaminen olekaan niin jännittävää, mitä olisi luullut etukäteen. Super nopeasti esiintymiseen tottuu.

Mitä olet oppinut?

Joona: Sanoisin, että työssä on oppinut sopeutumaan ja tietysti just heittäytymistä ja oma-aloitteisuutta. Nyt pystyy soittamaan helpommin kaikenlaisissa tilanteissa ja yleisöstä riippumatta.

Emma: Jep! Ja nyt kun kaikki on omalla vastuulla, niin muun muassa se, että yksinkertaisesti aloittaa soittamaan on ollut välillä vaikeata, mutta nyt siitäkin on päässyt eroon.

Suosittelisitko?

Joona: Ehdottomasti! Musiikin soittamisesta kiinnostuneille tämähän on täydellinen kesäduuni.

Emma: Suosittelisin! Tämä on aivan mahtava kesätyö, kunhan on intoa ja uskallusta esiintyä!

Otto ja Ella, museo-oppaat

Kiinnostuksesta kaupunkiin

Vaasan kaupunki ja sen historia vetivät nuoria ylioppilaita Otto Gaoa ja Ella Nybäckiä museo-oppaan työhön. Nuorten mielestä kesätyö toimii ponnistuslautana kohti tulevaisuuden urahaaveita ja auttaa koulutuspaikan valinnassa.

Mies ja nainen istuvat kivellä museon edessä.

Miksi haitte kesätöihin tänne?

Otto: Olin kuullut aika paljon positiivista palautetta kaupungista työnantajana ja muutenkin sen toiminta organisaationa kiinnosti. Myös työn harvinainen ja suhteellisen omalaatuinen luonne veti puoleensa.

Ella: Mua kiinnosti kovasti työskennellä museossa ja kaupunki vaikutti muutenkin hyvältä valinnalta kesätyöpaikkojen suhteen.

Mitä olette tehneet kesätöissä?

Otto: Aika paljon ollaan vedetty opastuksia ympäri museota. Sitten meidän työnkuvaan kuuluu myös yleistä valvontaa ja kahvilamyyntiä.

Ella: Niin, ja sitten on myös tietenkin täytynyt jonkin verran perehtyä alueen historiaan, jotta osaa kertoa siitä!

Mikä on ollut parasta täällä?

Otto: Omanikäiset työkaverit, ne on ollut kaikki huikeita!

Ella: Ehkä sellainen osoitettu luottamus ja vapaus toimia itsenäisesti, se on ollut aika kivaa.

Onko jokin ollut tylsää? Mikä?

Otto: Ehkä ne sellaiset hetket, kun ei ole ollut asiakkaita vähän pitempään aikaan. Siinä on melkein ehtinyt tylsistyä joskus.

Ella: Kaikki on ollut kyllä oikeastaan aika mukavaa. Vaikea keksiä mitään, mikä olisi ollut oikeasti tylsää. Välillä on tuntunut silleen riittämättömältä, ettei saisi tarpeeksi aikaan, mutta sekään ei oikeastaan ole tylsyydestä kiinni.

Onko jokin asia yllättänyt? Mikä?

Otto: Asiakkaiden määrä! Esimerkkisi kun ensimmäisenä päivänä oli se lasten päivä ja täällä oli enemmän väkeä kuin olisin ikinä uskonut.

Ella: Varmaan, että kuinka paljon meihin luotetaan täällä, se tuli hieman yllätyksenä. Meillä oli tosi hyvä perehdytys ja sen jälkeen ollaan aika lailla saatu itse hoitaa hommia. Tietenkin on saanut sitten apua, jos on tarvinnut, mutta kuitenkin aika itsenäisesti ollaan saatu työskennellä.

Mitä olette oppineet?

Otto: No ainakin vanhan Vaasan historiaa! Enhän mä tiennyt siitä juuri yhtään ennen kuin tulin tänne.

Ella: Todellakin oppinut Vaasan historiaa!

Otto: Ja sitten tietenkin päässyt sisälle tähän työhön ja oppinut sen.

Suosittelisitteko muille? Miksi?

Otto: Ehdottomasti. Täällä on ollut superhyvä työilmapiiri ja muutenkin olen viihtynyt hyvin.

Ella: Kyllä! Samat sanat. Sosiaalisille henkilöille, joilla on vähän kiinnostusta historiaa kohtaan, niin tämähän on kuin nenä päähän.

Emil ja Julia, liikuntakaverit

Emil Saha ja Julia Kytölä työskentelevät kesäkuun ajan liikuntakavereina Vaasan kaupungilla. Liikuntakaverit ovat maksuttomasti kuntalaisten käytössä kaksi tuntia kerrallaan. Kaveritoiminnan lisäksi kesätyö on pitänyt sisällään leireillä työskentelyä ja lasten liikuntatoiminnan ohjaamista eri puolilla Vaasaa.

Poika ja tyttö hymyilevät urheiluvaatteissa Laivapuistossa.

Miksi hait kesätöihin meille?

Emil: Suoritin TET-jakson liikuntapalveluissa, ja silloin iski tunne, että tuohan voisi olla kiva työ. Ajattelin sitten hakea, kun siellä tiedettiin millainen olen.

Julia: Vaasa on kiva kaupunki! Asun itse Helsingissä, mutta tänne on kiva tulla kesäksi, kun äitini asuu täällä. Lisäksi täältä löytyi mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

​Emil: Lasten innokkuus. Kun joku ehdottaa, että mennään pelaamaan lipunryöstöä ja kaikki innostuvat.

Julia: Parasta on ollut lasten kanssa tekeminen, siitä saa energiaa. Jokainen päivä on erilainen ja pääsee oppimaan uutta.

Entä onko joku ollut tylsää? 

​Emil: Kun kiva puoli oli lasten motivaatio liikkua, niin tylsää on nimenomaan se, jos heitä pitää kovin innostaa.

Julia: Ei erityisen tylsää. Aina on toki vaikeampia päiviä, mutta pyrin suhtautumaan  positiivisesti.

Onko joku asia yllättänyt? 

​Emil: Olen yllättynyt siitä, kuinka moni jaksaa ja on innokas tekemään. On ollut liikuntaryhmiä, joissa jokainen on ollut täysillä mukana.

Julia: Olen saanut paljon vastuuta, mikä on toki positiivinen juttu.

Mitä olet oppinut?

​Emil: Olen oppinut lapsilla on aivan liian monta kysymystä.

Julia: Lisää vastuuta ja oma-aloitteisuutta.

Suosittelisitko muille? 

​Emil: Totta kai suosittelen! Tässä pääsee oppimaan lasten kanssa työskentelystä, ja siitä, miten toimia ohjaajana. Tästä saa hyvää kokemusta, jos haluaa työskennellä esimerkiksi valmentajana.

Julia: Ehdottomasti sellaisille, jotka tykkäävät työskennellä ihmisten ja erityisesti lasten parissa.

Nelli ja Marko, kulttuuriavustajat

Kulttuuria, luovuutta ja tiimityötä

Nelli Salonen ja Marko Lehto työskentelevät kulttuuriavustajina Vaasan kaupungilla kahden kuukauden ajan. Nelli opiskelee kulttuurituottajaksi ammattikorkeakoulu Arcadassa Helsingissä ja Marko puolestaan elokuva ja media-alaa Queen Margaretin yliopistossa Edinburgissa. Kesätyö huipentuu elokuussa järjestettävään Taiteiden yöhön.

Mies ja nainen istuvatkeltaisella sohvalla ja juttelevat toisilleen. 

Miksi hait kesätöihin meille?

Nelli: Olen alun perin Vaasasta ja halusin tehdä jotain hyödyllistä kulttuuripuolella Vaasalle ja Vaasan seudulle. Olen aina halunnut tehdä kulttuuriduunia omalle kaupungille.

Marko: Tulin myös kesäksi takaisin kotikaupunkiini ja halusin tehdä jotain kulttuuriin, luovuuteen ja viihteeseen liittyvää.

Nelli: Niin ja Taiteiden yö on ollut hieno lapsuuden muisto muutenkin, joten on kiva työskennellä sen parissa.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Marko: Aika pitkälti valmistelemme tätä tapahtumaa päivästä toiseen. Käymme ilmoittautumisia läpi ja otamme yhteyttä osallistujiin.

Nelli: Laidasta laitaan saa kyllä tehdä kaikenlaista. Käymme ihan käytännön tarpeita läpi, kun kaikilla esiintyjillä on niin erilasia tarpeita. Sitten olemme suunnitelleet Taiteiden yön viestintää. Etenkin someviestintää ja kotisivuja, nyt kun ohjelmaa ei paineta ollenkaan.

Mikä on ollut parasta?

Marko: Töiden vaihtelevuus. Töitä on paljon, mutta paljon saa tehdä kaikenlaista.

Nelli: Koskaan ei ole tylsää! On kiinnostavaa nähdä Taiteiden yö kaupungin näkökulmasta, kun noin muuten tietää konseptin.

Onko jokin asia yllättänyt?

Marko: Olemme rakentaneet some-viestintää aika paljon kesän aikana.

Nelli: Nyt kun sama konsepti on ollut lähes 30 vuotta, niin monet odottavat edelleen lehti-ilmoituksia. Nyt heidät pitäisi ohjata kotisivuille.

Onko jokin ollut tylsää?

Marko: Välillä on ollut paljon odottamista ennen kuin saadaan asioita etenemään.

Nelli: Niin kun on loma-aika.

Marko: Ja ei sekään ehkä tylsää ole, vaan ehkä enemmän jännittää, että aika loppuu.

Mitä ole oppinut?

Marko: Olen oppinut, kuinka paljon eri lankoja voi pitää käsissään. On niin monta asiaa joita pitää mielessä. Tämä toimii kyllä hyvin tiimissä, kun saa tukea muilta ja voi muistuttaa toista.

Nelli: Aika hyvin sanottu.

Suosittelisitko muille?

Marko: Tämä on ollut kyllä paras kesätyö mitä mulla on ollut. Saa tehdä luovaa työtä.

Nelli: Jos kulttuuriala kiinnostaa ja tuotantopuoli, tämä on hyvä esimerkki siitä. Tämä on aika iso projekti ja vielä kaupungin näkökulmasta. Tästä on myös hyvä aloittaa ura projektien parissa.

Tatu, päiväkotityöntekijä

Kesätyö päiväkodilla

Tatu Jokipii työskentelee heinäkuussa Purolan päiväkodilla. Kesätyö lasten parissa oli jo ennestään tuttua.

Mies seisoo leikkipuistossa.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?
– Hain erilaisia kesätöitä koska halusin työkokemusta. Olin ollut jo viime kesänä töissä päiväkodissa ja tykkäsin siitä, niin ajattelin, että voisi hakea sinne myös tänäkin vuonna.

Mitä olet tehnyt?
– Oon hoitanut lapsia ja katsonut niiden perään, jotta eivät joudu pulaan.

Mikä on ollut parasta?
– Nähdä kuinka erilaisia monet lapset ovat.

Entä onko ollut jotain tylsää?
– Varmaan kun nukuttaa niitä lapsia ja minulla ei ole tekemistä.

Onko jokin yllättänyt?
– Kuinka raskasta tämä työ oikeasti on. Olen kyllä melko väsynyt, kun tulen kotiin.

Suositteletko, miksi?
– Joo suosittelen, varsinkin heille jotka pitävät lasten kanssa olemisesta!

Miiko, puistotyöntekijä

Viheralueen kesävelho

Talonrakennusalaa Vamialla opiskelevalle Miiko Mustoselle kesätyö Vaasan kaupungin puistotyöntekijänä oli luontainen jatkumo arjen opinnoille.

Mies korjaa penkkiä kerrostalon pihalla.

Miksi hait kesätöihin meille?

Etsin kesätöitä ja kaupungilla oli sopivasti haku auki oman alan paikkaan

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Tähän mennessä ollaan maalattu ja vaihdettu penkin päällisiä, mutta olen ollut vasta viikon hommissa, niin lista on vielä aika lyhyt.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Varmaan se, kun on päässyt näkemään Vaasaa, tässä kun ollaan ajettu kohteelta toiselle.

Onko jokin ollut tylsää? Mikä?

Ehkä kaksi ensimmäistä päivää olivat vähän hitaita, silloin melkein pelkästään maalattiin.

Onko jokin yllättänyt? Mikä?

Työn määrä, että noita penkin päällisiäkin ollaan vaihdettu nyt kymmenisen kappaletta ja vielä riittää hommaa. Sitten kun ne on hoidettu, voidaan siirtyä vaikka pöytiin. Aina riittää tekemistä.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Kyllä! Mukavaa ja aika rauhallista työtä sille, joka tällaisesta rakennus- ja kunnostuspuuhasta pitää.

Pauliina, kesähelppari

Pauliina auttaa ja avartaa ajattelua

Vaasan kaupunki palkkaa kesätöihin erityisnuoria, joista usealle kesätyö on ensimmäinen arvokas työkokemus. Toista kesää kaupungilla työskentelevä Pauliina Harju iloitsee, että voi omalla työpanoksellaan auttaa muita. Tukea työssä onnistumiseen Pauliina on saanut työkavereiden lisäksi erityisnuorten työvalmentajalta ja omalta vastuuohjaajalta.

Alavuden Luovissa kodinhuoltajaksi opiskeleva Pauliina auttaa kesähelpparina asiakkaita ja työkavereita Vuorikeskuksessa, jonne kotona asuvat ikäihmiset voivat tulla nauttimaan ohjelmasta, kuntoilemaan ja askartelemaan.

– Olen pitänyt seuraa mummoille ja paapoille sekä siivonnut: pyyhkinyt pölyjä kaapeista, lajitellut pyykkejä ja tiskannut. Niitä minä olen opiskellut koulussakin, mutta on hyvä saada kokemusta myös täältä, Pauliina kertoo.

Parasta kesätöissä onkin sieltä karttuva työkokemus. Myös palkkapäivä on Pauliinan mielestä hyvä syy mennä kesätöihin.

Lämmin vastaanotto

Työkaverit Vuorikeskuksessa ovat olleet kivoja ja ottaneet kesähelpparin avosylin vastaan. Erityisnuorten työvalmentaja Joanna Varjosaari, työpaikalla oleva vastuuohjaaja Marika ja muut työkaverit jeesaavat Pauliinaa silloin, kun työ tuntuu hankalalta.

-Olen ystävystynyt täällä myös joidenkin asiakkaiden kanssa. Yksi heistä on Helinä, jonka kanssa kirjoittelemme WhatsAppissa ja Messengerissä ja käymme joskus myös tapahtumissa, Pauliina sanoo.

Aikaiset aamuherätykset tuntuvat joskus tylsältä, mutta niistäkin Pauliina on selvinnyt hienosti tsemppaamalla. Sängystä nouseminen helpottuu, kun tietää, että edessä on mukava ja sopivasti kiireinen työpäivä.

Tulevaisuudessa Pauliina haaveilee työstä päiväkodissa tai ikääntyneiden pienkodissa Präntöön Helmessä.

– Minua kiinnostaa myös jatko-opiskelut Vamialla: toimitilahuoltaja ja kokki olisivat mieluisia ammatteja, Pauliina paljastaa.

Opettavainen työkaveri

Erityisnuori on nuori, joka tarvitsee tuetumpaa ohjeistusta ja ohjeita työssään. Työtehtävät, jotka tuntuvat helpoilta ja toistuvilta, ovat nuorelle tuki ja turva hänen työpäivänään.

– Erityisnuoret voivat tehdä esimerkiksi kopiointia ja skannausta, kahvihuoneen siivousta, työpisteiden järjestelyä ja muita pieniä rutiinitöitä. Nuorelle pyritään räätälöimään hänen omia voimavarojaan tukeva, kannustava ja motivoiva työkokemus, Joanna Varjosaari kertoo.

Myös työpaikka saa tukea nuoren ohjeistukseen työvalmentajalta, joka kiertää työpisteissä säännöllisesti ja on aina puhelimen päässä vastaamassa niin nuorten kuin työnantajan kysymyksiin. Lisäksi nuori saa työpaikalta oman vastuuohjaajan.

– Tämä on win-win -kokemus niin nuorelle kuin työnantajalle. Nuori saa työkokemusta ja työyhteisö joukkoonsa nuoren, joka avartaa omaa ajattelua ja suhtautumista erilaisuuteen. Erilaisuuden arvostaminen nostetaan yhtenä teemana esille myös Vaasan kaupungin arvolupauksissa, Joanna muistuttaa.

Viime vuonna Vaasa sai erityisnuorten työllistämisestä kunniamaininnan Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöltä

– Saimme paljon positiivista palautetta kesätöissä olleilta erityisnuorilta sekä heidät palkanneilta yksiköiltä, joista moni halusi ehdottomasti palkata heitä myös tänä kesänä, iloitsee Joanna.

Lumi ja Elsa, maanmittausharjoittelijat

Ympäristöteknologian opintoihin käytännön kokemusta

Lumi Tuominen ja Elsa Rosenblad ovat kesätöissä Vaasan kaupungilla maanmittausharjoittelijoina. Elsa opiskelee Helsingissä energia- ja ympäristöteknologiaa Aalto-yliopistossa ja Lumi ympäristöteknologiaa Vaasan ammattikorkeakoulussa.

Kaksi nuorta naista seisoo ulkona vihreän seinän edessä.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?

Lumi: Halusin työkokemusta ja opiskelen ympäristöteknologiaa Vaasassa. Ajattelin, että tämä työ olisi sopiva myös opintojani varten.

Elsa: Olen kotoisin Vaasasta ja opiskelen energia- ja ympäristöteknologiaa, joten tämä työ on hyvä tapa saada työkokemusta siltä alalla.

Mitä olet tehnyt?

Elsa: Olemme tehneet kaikki nämä maanmittaustehtävät. Esimerkiksi, kun joku rakentaa talon, me menemme sinne tekemään tontin mittaukset ja sitten laitamme tiedot tietokantaan.

Lumi: Paljon käytännön asioita. Olemme olleet toimistolla ja myös maastossa.

Mikä on ollut parasta?

Lumi: Uusien asioiden oppiminen. Olen oppinut täällä paljon asioita, joita voin hyödyntää opiskelussa.

Elsa: Uusi opettavainen kokemus! Olen esimerkiksi oppinut paljon tietokoneohjelmien ja laitteiden käytöstä, mikä tulee olemaan hyödyllistä, kun opiskelut alkaa syksyllä.

Entä onko ollut jotain tylsää?

Elsa: Nyt heinäkuussa ei ole ollut niin paljon tekemistä koska monet ovat lomalla.

Lumi: Olen samaa mieltä. Heinäkuu on ollut aika hiljaista, mutta kesäkuu oli intensiivisin.

Onko jokin yllättänyt?

Lumi: Ei tule mieleen mitään, joka olisi yllättänyt.

Elsa: En aluksi täysin tiennyt mitä työnkuvaan kuului, niin en ollut yllättynyt työtehtävistä.

Suositteletko, miksi?

Lumi: Joo suosittelen alan opiskelijoille! Tämä on tosi vaihteleva työ ja olen oppinut paljon.

Elsa: Minäkin suosittelen. Tämä on monipuolinen työ!

Markus, ulkoiluttaja

Markus sai kesätöistä kipinän unelma-ammattiin

Kun Markus Mikkola haki ensimmäistä kesätyöpaikkaansa 16-vuotiaana, ei hän vielä tiennyt, mitä haluaisi tehdä isona. Kesäpesti vanhusten ulkoiluttajana kuulosti mukavalta hommalta, jossa sai viettää aikaa ihmisten kanssa ja samalla nauttia kauniista kesäsäästä. Myöhemmin kokemukset kesätöistä osoittautuvat tärkeiksi matkalla omaan unelma-ammattiin – sairaanhoitajaksi.

Mies hymyilee aurinkolasit ja pipo päässä ulkona.

Markus otettiin ensimmäisessä kesätyöpaikassaan, kaupungin sairaalan osastoilla, lämpimästi vastaan. Ylimääräisille käsipareille oli tarvetta, ja Markuksesta tuntui, että omasta työpanoksesta oli iloa niin muille hoitajille kuin vanhuksillekin.

– Tehtäviini kuului ulkoiluttamisen lisäksi esimerkiksi lukea asiakkaille lehtiä ja järjestää pieniä retkiä. Erityisesti mieleeni on jäänyt aurinkoinen kesäpäivä, kun mummot halusivat mennä syömään mansikoita torille. Niitä he sitten syöttivät innokkaasti myös minulle, Markus hymyilee.

Markuksen mielestä kesätöihin kannattaa mennä aidosti omana itsenään. Reippaus ja se että, ottaa työn tosissaan, auttavat työyhteisöön sopeutumisessa.

– Meno uuteen työpaikkaan on aina jännittävää. Yksin asioita ei kuitenkaan tarvitse pohtia, vaan kokeneemmat työkaverit ovat tukena aina, kun apua tarvitsee, Markus muistuttaa.

Ei pelkkää puuron keittämistä

Lukion jälkeen Markus hakeutui yliopistoon lukemaan nykysuomea ja viestintää. Pian hän huomasi kaipaavansa käytännönläheisempää alaa ja haki sairaanhoitajaopintoihin Vaasan ammattikorkeakouluun.

– Oli kiva huomata, että kesätöistäni vanhusten parissa oli hyötyä. Teoriaa oli helpompi opiskella, kun olin jo saanut jonkinlaista käsitystä työstä sekä ymmärrystä, miten erilaisia asiakkaita hoitotyössä voi kohdata, Markus sanoo.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Markus pääsi tekemään hoitajan kesäsijaisuutta kotihoitoon. Aluksi Markus kiersi asiakkaiden luona ja tutustui heihin kokeneemman hoitajan opastuksella. Perusteellisen perehdytyksen jälkeen työpäivät kuluivat pyöräillen ympäri Vaasan keskustaa – hoitotarvikkeet repussa.

Markus sai kesän aikana vierailla monenlaisissa kodeissa, joissa vastassa oli hyvin erilaista apua vaativia vanhuksia.

– Moni luulee, että työ kotihoidossa on pelkkää puuronkeittelyä. Oikeasti työ on todella monipuolista, ja jokainen päivä on erilainen. Nyt kun minulla on hoitoalan opintoja suoritettuna, pääsen tekemään myös perushoitoa ja saan samalla arvokasta kokemusta, Markus kertoo.

Töitä opintojen vastapainoksi

Markus on tehnyt työtä kotihoidossa kahdessa vuorossa; aamuisin tai iltaisin. Yövuoroja hänellä ei ole, mikä on Markuksen mielestä työn positiivinen puoli. Jos kotikäynnillä tulee kysyttävää, on apua saatavilla puhelimen päässä. Myös hoitosuunnitelmat ja työohjeet löytyvät kännykästä.

Kysyntää osaajille riittää niin paljon, että töitä on mahdollista tehdä opintojen ohella. Markus on tehnyt hoitajan sijaisuuksia kesätöiden lisäksi myös muina loma-aikoina.

Nyt 24-vuotiaana Markuksesta tuntuu, että oma ala on löytynyt.

– Suosittelen työtä sellaiselle, joka haluaa auttaa ihmisiä. Tässä työssä näkee konkreettisesti joka päivä, että omasta tekemisestä on aidosti hyötyä, ja se tekee tästä niin palkitsevaa.