Tervetuloa!

Tervetuloa!

Tervetuloa Vaasan, seudun ja Merenkurkun saariston uudelle sivustolle! Tämä on sivuston kehitysversio, jonka sisältöjä täydennetään. Mitä mieltä olet sivustosta?

Ohita valikko

Vähäkyrö

4500 asukkaan Vähäkyrö liittyi osaksi Vaasan kaupunkia vuoden 2013 alussa. Vähässäkyrössä yhteisöllinen kylätunnelma yhdistyy suuren kaupungin turvaamiin lähipalveluihin.

Palvelut

Vähässäkyrössä panostetaan laadukkaaseen asumiseen maalaismiljöössä, turvattujen palveluiden läheisyydessä. Kehittyvä keskusta vastaa asukkaiden tarpeisiin.

Vähänkyrön koulurakennukset on uudistettu, ikäihmisille on rakennettu uusi palvelukeskus ja keskustaan rakentui uusi seurakuntatalo. Lähipalveluista löytyy myös upouusi terveyskeskus, josta saa muun muassa lääkärin, hammaslääkärin ja neuvolan palvelut.

Vähässäkyrössä vapaa-ajan toiminta on monipuolista. Omat urheiluseurat, järjestöt ja Vaasa-opisto tarjoavat laadukasta, ohjattua vapaa-ajan toimintaa lapsille, nuorille sekä aikuisille.

Sukkulointi Vaasaan on kätevää; esimerkiksi Merikaarrosta hurauttaa Runsoriin autolla vartissa, ja pidemmät matkat aloittaa kätevästi Tervajoen juna-asemalta.

Historia

Vaasan kaupungin alueista Vähäkyrö nousi ensimmäisenä merestä, ja alueella onkin runsaasti kiehtovaa historiaa aina rautakaudelle saakka.

Maantieteellisesti Vähäkyrö jakautuu kolmeen suurempaan alueeseen: Merikaartoon, Kirkonkylään ja Tervajokeen. Vähäkyrö on Vaasan kaupunginosista pinta-alaltaan suurin (177 km2) ja lähes samankokoinen kuin koko muu kantakaupunki yhteensä (maa-ala 199 km2).

Vähänkyrön läpi virtaava Kyrönjoki on yksi suomen 27 kansallismaisemasta, ja Vähästäkyröstä löytyy myös kaksi valtakunnallisesti merkittävää, ’rakennetun ympäristön’ kulttuurimaisemaa: Kirkonmäki sekä Merikaarron koskialue.

Matkailu

Täältä voit tutustua matkailuesitteeseen.

Kirkonmäen kulttuurikeskittymästä löydät mielenkiintoisia Vähäkyrö-seuran museoita ja näyttelyitä sekä kesäkahvila Cafe Kanttorilan tapahtumineen. Kävelymatkan päästä löydät kauniin Kirkkosaaren virkistysalueen, jossa voit nauttia monimuotoisesta luonnosta, historiallisista muistomerkeistä, ja kohta alueelle valmistuu mm. grillauspaikka.

Merikaarron upeat koskimaisemat ja kartano ovat nähtävyyksiä jo itsessään, ja koski tarjoaa myös hyvän kalastusmahdollisuuden.

Tervajoen kauppakeskittymästä löydät hyvät autot ja tapahtumia, lähiruokatorista jokavuotisiin yli 40-vuotiaisiin Köpingin markkinoihin, ja Mustan linnun tunnelmallisen savipajan. Vähästäkyröstä löydät myös uniikin pläkkyriperinteen, ja pitäjässä toimii edelleen pläkkyreitä, taidokkaita käsityöesineitä valmistaen.

 

Yhdistykset ja kokoontumistilat

Vähässäkyrössä toimii puolensataa yhdistystä ja asukastoiminta onkin vireää. Vähäkyrö-talolla järjestöt saavat kokoontua ja harrastaa maksutta, ja alueelta löytyy lisäksi useita eri yhdistysten omistamia harraste- ja kokoontumispaikkoja

Kruutari, Lions

Saarenpään urheilumaja

Kisan maja, Merikaarto

Toukolan nuorioseurantalo, Tervajoki

Kyrölän nuoriosseura

Lista Vähäkyrön yhdistyksistä 

 

 

Vähäkyrön kirkonkylä

Tervajoki

Kaupallinen keskus

Hiirikoski

Upea koulu

Palvelut Vähässäkyrössä

Vähänkyrön palvelut ja pyörätiet kartalla